Interview Sietske van 't Hooft

Fotografie: Sietske van 't Hooft

 Waarom koos je in 2020 voor een road trip in dit specifieke deel van Spanje? We hadden een safari door Namibië en Botswana op het programma staan, 4 weken lang met een 4x4 met tentdak de wildernis in. Helaas kon die trip dat jaar niet doorgaan door Corona. Maar als Corona me iets geleerd heeft, is dat er zoveel schoonheid dicht bij huis is. Ik wilde altijd ver, verder, verst, maar dit was het moment voor een reis dichter bij huis.

We hebben een daktent aangeschaft voor op onze Defender om road trips door Europa te maken. Spanje kende ik niet zo goed, met uitzondering van Madrid, Barcelona en Ibiza. Het Noorden van Spanje bleek niet alleen een fantastische culinaire plek, maar we ontdekten ook ongelooflijk mooie ongerepte landschappen. Er is zelfs een woestijn!

Wat vind je tof aan ons strandlaken? Ik ben een enorme sucker voor mooie dingen en dingen met een verhaal. Deze handdoek heeft dat allebei voor mij. Ik kan niet altijd precies omschrijven waarom ik iets mooi vind, maar bij deze handdoek zijn het toch de kleuren en het patroon, denk ik. Een kleur is voor mij hit or miss. Deze handdoek klopt gewoon. Je wilt hem hebben. Een tijdloos items dat overal mooi bij staat en je een blij gevoel geeft. Los van dat ie lekker zacht is.

Over het verhaal hoef ik weinig te zeggen - dat kent iedereen die het merk volgt wel. Ik heb in het verleden vrijwilligerswerk gedaan in een weeshuis in Afrika en ik weet hoe die kinderen de schamele bezittingen die ze hebben koesteren. Daar kunnen wij nog wat van leren. Zo fijn om daar een mini steentje aan bij te kunnen dragen door Four Leaves te supporten.

Wat is je persoonlijke favoriete shot van de road trip? De foto die de mooiste herinnering bij mij oproept en dat maakt hem denk ik mijn favoriet, is de wide angle shot van het meer. Dit was zo’n prachtige plek in Noord-Spanje. Ik ben in jaren niet zo relaxt geweest. Paella maken van knetter verse (inkt)vis, een glas koude witte wijn op een stoeltje in de zee, een middagdutje in de daktent, hout sprokkelen en een vuurtje stoken, naakt zwemmen onder de prachtige sterrenhemel (en dan afdrogen met de handdoek natuurlijk ;-) Geen TV, telefoon of internet. De ultieme vrijheid.

De auto waarmee je op reis was is echt te gek. Wat is het verhaal daarachter? Deze Defender reed jarenlang rond op Ibiza, totdat de eigenaar terugkwam naar Nederland en het niet zo’n praktische auto bleek voor op de Amsterdamse grachten. Wij waren op zoek naar een project en hebben hem gekocht en tot op de laatste moer uit elkaar laten halen en weer opgebouwd. Het is echt een heerlijke auto om mee te rijden, elk ritje is een experience. Niet altijd een goede overigens - in Noord Spanje kwam hij stil te staan en hebben we veel geluk gehad dat iemand ons kon helpen. Laatst had hij op het moment supreme weer kortsluiting. ‘Er is altijd wat’ daar staat de Defender om bekend, maar dat is het waard. Zeker nu er een daktent op zit, kan je de auto echt gebruiken waarvoor hij bedoeld is - op safari gaan. Op zoek naar de ultieme vrijheid zoals bij het meer.

Hoe laat ga je naar bed? En hoe laat sta je op? Ik ben al sinds kind af aan een ochtendmens. Ik slaap eigenlijk zelden uit en wil altijd al vroeg op pad, naar buiten, nieuwe avonturen beleven, nieuwe dingen zien. Als ik blijf liggen word ik heel onrustig. In de avond daarentegen kruip ik er graag vroeg in. Het klinkt misschien wat suf, maar ik vind het enorm fijn om vroeg naar bed te gaan. Om 22u onder mijn (Four Leaves) dekbedje duiken vind ik heerlijk - nog even wat lezen. Ik word vooral enthousiast van vroeg naar bed gaan als de Four Leaves percal variant is opgedekt, lekker onder de knisperende lakens, de ultieme hotel experience. Ik ben een ‘hot sleeper’ blijkbaar haha. Mijn vriend zit in het linnen kamp, ik in het percal kamp. Het compris is week op week af.

Jij hebt ook de shoot van onze geurkaarsen gedaan, wat betekenen de termen Refocus, Unwind en Create voor jou? Refocus‘Hocus pocus keep the focus’, dat wordt zo vaak tegen mij gezegd. Ik heb altijd duizend plannen en ideeën die ik tegelijkertijd wil uitvoeren. Maar dat kan nou eenmaal niet en leidt al zeker niet tot het beste eindresultaat. Ik moet dus vaak refocussen om de focus te behouden :-)

Unwind. Ik ben een enorme badderaar. Ik houd van mijn bad - dat is de plek waar ik tot rust kom, waar gedachten in me opkomen, waar ik mijn gedachten kan ordenen, waar ik mijn presentaties voorbereid en waar ik met sommige emoties kan dealen. Op de badrand staat dan ook deze kaars.

Create is makkelijk. Ik geniet enorm van het creëren van nieuwe dingen, dan ben ik het meest gelukkig en in flow - kunst, interieurs, eten, experiences. Maar daar heb je wel de goede inspiratie en mindset voor nodig - dat kan een plaats zijn, een persoon, een ding maar ook een geur.

Kun je ons iets vertellen over Moai Collective? Ik wilde als sinds mijn studietijd iets neerzetten, iets creëren met impact. Een verschil maken in de wereld, iets betekenen voor het klimaat, voor dieren of voor mensen. Wat precies wist ik nog niet. Samen met mijn twee partners Saskia en Pauline, proberen we nu als Moai een verschil te maken.

Bij Moai ontwikkelen we programma’s voor bedrijven waarin we professionals (leiderschap)skills leren die hen helpen om meer in balans te komen en veerkrachtiger te worden. Om hen zowel op persoonlijk en professioneel vlak te laten groeien en daarmee ook de organisatie waarin ze werken. Dit doen we door middel van bewustwordingsoefeningen, zoals ademhaling, beweging, meditaties, intuïtief schrijven en technieken als het zetten van intenties en visualisaties.

Ik heb in de advocatuur en ook daarbuiten veel mensen zien worstelen met stress, work life balance, gebrek aan compassie en de cultuur. Door deze skills op dagelijkse basis toe te passen, al is het maar een kwartier, kan je hier veel beter mee dealen. En dat niet alleen, je wordt gezonder, gefocuster, creatiever. De oefeningen zijn niet zweverig or raar - dat stigma is er nog wel eens - het is science, extreem krachtig en wat ons betreft net zo belangrijk als je tandenpoetsen, gezond eten en sporten.

Moai is overigens een concept uit de Bluezone Okinawa in Japan. Dit is een gebied waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven dan gemiddeld. Onderzoek toont aan dat de voornaamste reden hiervoor is, dat mensen deel uitmaken van een Moai. Dit zijn groepjes vrienden die elkaar - al vanaf kinds af aan - door dik en dun steunen, financieel, sociaal. Door die connectie, hebben mensen veel minder last van stress en eenzaamheid en leven ze langer en gelukkiger. Met behulp van onze trainingen komen mensen meer in contact met zichzelf en met elkaar.

Wat ik leuk vind aan Moai is dat het de ultieme combinatie is van mijn ervaringen als partner bij een advocatenkantoor en mijn creatieve kant.

Hoe zorg jij voor jezelf? Toen ik stopte als advocaat, merkte ik ineens hoe snel ik altijd had geleefd. Daar was op zich niks mis mee. Ik heb enorm veel geleerd, leuke dingen gedaan, fantastische mensen ontmoet, maar ik leefde heel weinig in het moment. Was vaak bezig met dingen die ik beter had kunnen doen, niet had gedaan of nog moest doen. Nadat ik was gestopt en meer tijd maakte voor mezelf, ontmoette ik ineens allemaal nieuwe mensen en gebeurde er van allerlei dingen.

Ik let er nu veel meer op dat ik aanwezig ben in het moment, aandacht besteed aan de mensen om me heen, dankbaar ben voor wat ik allemaal heb. Door Saskia, mijn medepartner in Moai , zij is yogadocente en ademhalingsdeskundige, leer ik elke dag bij over wat bepaalde oefeningen voor je kunnen doen. Zoals yoga, bewuste ademhaling en simpele dingen als je intentie zetten in de ochtend of opschrijven waarvoor je dankbaar bent.

Verder kan ik enorm genieten van eten en drinken, reizen en nieuwe plekken en mensen ontdekken. En mijn ochtendritueel erg belangrijk voor mij. Een glas water, een kop koffie, even naar buiten of sporten, dan een zachtgekookt eitje en wat appjes en mailtjes beantwoorden. Dan kan ik er weer tegenaan voor die dag. Ik merk echt verschil als ik dat oversla.

Wat staat er op de planning qua fotografie? Dat is een hele goede vraag…op dit moment slurpt Moai al mijn tijd op, we zijn hard aan het groeien en start-up life is druk. Dat weet jij als geen ander. Voor fotografie heb ik echt tijd en ruimte nodig. Dat doe je niet even ’s avonds tussen negen en tien. Vooral tijdens reizen krijg ik zoveel inspiratie, dan kom ik in de flow en ontstaat er van alles. Plannen zijn er genoeg.

Net als via Moai, wil ik ook door middel van fotografie mensen het hier en nu intrekken. Door werk te maken dat mensen even laat stilstaan. Ik werk aan een soort droomwerelden waarin ik in foto’s van verschillende landschappen, dieren en personen verwerk. Een soort reis die je kunt maken in 1 beeld. Die je laten verwonderen en waar je steeds nieuwe dingen ziet of verhalen bij kan verzinnen. Ik wil ook weer analoog gaan fotograferen en leren om zelf afdrukken te maken. Ik herinner me nog de spanning van vroeger als je je rolletje inleverde. Je besteedde ook veel meer aandacht aan die ene foto. Tijd voor een reis dus denk ik…met het Four Leaves strandlaken in mijn koffer natuurlijk :-)

Tag @fourleavesofficial op Instagram en laat het ons weten waar je het strandlaken mee naartoe neemt!

Fijne dag,

Shiran & team Four Leaves.